Automobilist rijdt met auto vol Duits vuurwerk terug naar Nederland en besluit een sigaretje op te steken

Vuurwerk Zuidwolde

Terwijl vuurwerkliefhebbers zich de laatste dagen in grote getalen voorbereiden op de feestdagen, rijst de vraag hoe zij hun voorraden verkrijgen. Opvallend is dat veel Nederlanders nog steeds de grens oversteken, met name naar Duitsland en België, om voornamelijk knalvuurwerk in te slaan.

Nederlanders slaan massaal vuurwerk in over de grens

Deze trend wordt bevestigd door Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Pijlen en Romeinse kaarsen, die in Nederland verboden zijn, vormen populaire aankopen. De verkooppunten nabij de grens ondervinden echter hinder van deze praktijk, waarbij dezelfde groep mensen regelmatig hun inkopen over de grens doet. Het aantal grensoverschrijdende vuurwerkkopers blijft volgens Groeneveld stabiel ten opzichte van voorgaande jaren.

Groeneveld waarschuwt echter dat het bezit van illegaal vuurwerk bij aanhouding direct tot inbeslagname leidt. Bovendien riskeren overtreders niet alleen een boete van minstens 100 euro, maar ook een strafblad. De hoogte van de boete varieert, afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk en het aantal eerdere overtredingen. De wettelijke limiet voor consumenten is vastgesteld op maximaal 25 kilo vuurwerk.

Duits vuurwerk goedkoper

Volgens Groeneveld is Duits vuurwerk goedkoper dan het Nederlandse equivalent. Echter, deze lagere prijs gaat gepaard met een opvallende afwezigheid van gratis vuurwerkbrillen, die in Nederland verplicht zijn bij elke verkoop. Daarnaast benadrukt de voorzitter van de branchevereniging dat de kwaliteit van Duits vuurwerk vaak minder is dan die van Nederlandse producten.

Hoewel het normaal gesproken soepel verloopt, ontstaan er soms risico’s bij het vervoeren van vuurwerk. Een incident op de Meeuwenweg in Zuidwolde, waar de lading vlam vatte, benadrukt de potentiële gevaren. De auto, mogelijk veroorzaakt door een onschuldig peukje, werd onmiddellijk als verloren beschouwd.

Abonneer
Notify of
guest

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
trackback

[…] ander recent voorval in Zuidwolde, Drenthe, benadrukt het belang van verantwoordelijk gedrag tijdens het transport van vuurwerk. […]

0
Laat een reactie achterx
()
x