Klimaatgekkies Extinction Rebellion rennen met gevaar voor eigen leven A10 op en lijmen zich vast

Extinction Rebellion

In het hart van de Amsterdamse Zuidas hebben klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de A10 betreden om hun ongenoegen te uiten over ING. De klimaatactiegroep roept op tot een stop van de financiële ondersteuning door ING voor wat zij “klimaatontwrichting” noemen. Opmerkelijk is dat het voormalige hoofdkantoor van ING zich tot 2014 naast deze snelweg bevond.

De gemeente Amsterdam had deze specifieke actie op de A10 verboden en benadrukt dat het “onverantwoord” is om op deze drukke snelweg te demonstreren. Deze locatie is cruciaal voor ambulances vanwege de nabijheid van het VU Medisch Centrum en fungeert als een belangrijk knooppunt voor verkeer van en naar Noord-Holland.

Extinction Rebellion activisten blokkeren A10 ondanks verbod

Ondanks een formeel verbod blokkeren honderden activisten van Extinction Rebellion zaterdagmiddag de A10 in Amsterdam. De klimaatactiegroep geeft aan pas te vertrekken als ING stopt met het financieren van wat zij beschouwen als klimaatontwrichting. Rond 12.30 uur klommen de activisten op de snelweg ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor op de Zuidas, waar ze leuzen scanderen zoals “we zijn het zat, de A10 plat.”

De ANWB meldt dat de A10 gesloten is vanaf knooppunt De Nieuwe Meer, waardoor het verkeer wordt omgeleid via de A9. Politie-eenheden zijn ter plaatse, maar interveniëren nog niet. De prioriteit ligt volgens Rijkswaterstaat bij veiligheid en ongehinderde doorgang voor hulpdiensten.

Politie verdedigt terughoudendheid bij blokkade A10

Op de vraag waarom de politie de demonstranten niet direct stopte toen ze de snelweg op wilden lopen, reageert politiewoordvoerder Marijke Stor: “Als we ze hier hadden tegengehouden, dan zouden ze elders zijn opgekomen. Dat is een beetje dweilen met de kraan open, dus daar is niet voor gekozen.”

Voorafgaand aan de massale blokkade door Extinction Rebellion betrad een kleine groep demonstranten al eerder de A10, wat volgens de politie leidde tot een levensgevaarlijke situatie. Rijkswaterstaat sloot dat deel van de snelweg toen al tijdelijk af, wat uiteindelijk doorliep naar de huidige demonstratieplek.

Abonneer
Notify of
guest

0 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
0
Laat een reactie achterx
()
x