Poging tot Koran-verbranding in Arnhem loopt totaal uit de klauwen

Pegida Arnhem

In Arnhem escaleerde een geplande actie van Pegida-voorman Edwin Wagensveld op het Jansplein. Tegendemonstranten wilden voorkomen dat hij een koran zou verbranden en zochten de confrontatie op. De situatie liep uit de hand, waardoor de politie Wagensveld uit veiligheidsoverwegingen afvoerde. Burgemeester Marcouch vaardigde een noodbevel uit en riep de Mobiele Eenheid (ME) op om de gewelddadige menigte te stoppen. Tijdens de ongeregeldheden raakten meerdere agenten en de Pegida-voorman lichtgewond, waarbij drie aanhoudingen plaatsvonden. De politie is een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen.

Aangemelde manifestatie ontaardt in geweld

Wagensveld had de actie enkele weken voorafgaand aan de gemeente Arnhem aangemeld, die vervolgens de manifestatie goedkeurde, omdat deze aan alle voorwaarden voldeed. Op videobeelden is te zien hoe Wagensveld een koran probeert te verbranden, omringd door politie en ME die tegendemonstranten op afstand houden. Een tegendemonstrant weet echter door de politiebarrière te breken en deelt een trap uit aan Wagensveld. Ondanks de inzet van de ME keert Wagensveld later terug naar het plein om zijn actie voort te zetten, maar de demonstratie wordt uiteindelijk definitief ontbonden vanwege aanvallen op zowel de politie als Wagensveld.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld raakt licht gewond

Bij de confrontatie raakte Pegida-voorman Wagensveld gewond, samen met drie politieagenten. Burgemeester Marcouch veroordeelt het geweld en benadrukt dat ideeën met ideeën bestreden moeten worden. Drie personen zijn aangehouden, en Marcouch sluit meer aanhoudingen in de komende dagen niet uit. De burgemeester wijst op beschikbaar beeldmateriaal van het incident, terwijl Wagensveld eerder is veroordeeld voor het beledigen van moslims en een taakstraf kreeg voor het beledigen van moslims tijdens eerdere demonstraties.’

Abonneer
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
0
Laat een reactie achterx
()
x