ZIEN: Wolf rent door de straten van het Drentse Eelde en komt hardloper tegen

wolf Eelde

Op Tweede Paasdag kreeg het Drentse Eelde een onverwachte bezoeker, want in plaats van een haas, werd er een verdwaalde wolf gespot door de straten. Het tafereel werd vastgelegd door automobilist Allart van der Haar, die besloot het dier te volgen en de beelden te filmen. Samen met zijn dochter Loes maakte hij opnames van het bijzondere schouwspel aan de zuidwestkant van Eelde. Volgens berichten zijn er momenteel twee wolvenroedels actief in Drenthe: één in Midden-Drenthe en één in het Drents-Friese Wold.

Allart beschreef de ontmoeting als ‘best een beetje spannend’. Terwijl ze over De Drift reden, zagen ze het imposante dier en besloten ze rustig en op afstand te volgen. Op de beelden is te zien hoe de wolf met aanzienlijke snelheid door de straat huppelt, af en toe om zich heen kijkend. Het dier maakte indruk op Allart: “Het was een groot dier, echt indrukwekkend om te zien.” Uiteindelijk sloeg de wolf de Hoppenkampsweg in en koos ervoor een weiland in te lopen.

Het incident in Eelde is niet uniek voor Nederland. Wolven die door bewoond gebied zwerven, zijn al meerdere keren waargenomen, zoals in Nijmegen eind 2022 en Lage Zwaluwe eind 2021. Het is echter niet duidelijk of de wolf in Eelde behoort tot een van de lokale roedels in Drenthe of een zwervende wolf is. In Drenthe zijn namelijk twee wolvenroedels gevestigd: één in Midden-Drenthe en één in het Drents-Friese Wold.

Helaas zijn ontmoetingen tussen wolven en autowegen niet altijd zonder gevolgen gebleven. Dit jaar zijn er al twee wolven doodgereden, terwijl vorig jaar twaalf wolven hetzelfde lot ondergingen. Dit onderstreept de uitdagingen van co-existentie tussen deze majestueuze dieren en menselijke infrastructuur.

Abonneer
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
0
Laat een reactie achterx
()
x